+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Äänitteiden miksaus Audacityssä

Miksaus Audacityllä

Kehittyneissä äänenkäsittelyohjelmissa yli- ja alipäästösuodatuksia, kohinanpoistoa ja montaa muuta äänen käsittelyssä usein tarvittavaa ominaisuutta ohjataan erillisestä paletista. Näissä ominaisuus otetaan käyttöön ja monitoroidessa päätetään, paljonko vaikkapa matalien taajuuksien poistoa otetaan mukaan.

Olen käyttänyt Audacityn miksausominaisuuksia käytännössä täysin vastaavaan toimintoon, joka ei tosin näytä yhtä hienolta, mutta toimii täysin samalla tavoin.

Tässä on ohjeita kanavien miksaamiseen.

1)      Tuo äänite Audacityyn.

2)      Älä koske alkuperäiseen äänitteeseen lainkaan, vaan kopioi se uudeksi raidaksi. Näin voit aina säätää muokattuja raitoja (muissa äänenkäsittelyohjelmassa ominaisuuksia) enemmän tai vähemmän pois tai päälle särkemättä alkuperäistä. Nimeä raidat heti niiden sisällön mukaan. Kuvassa ylin raita on nimeltään ”Originaali” ja raita, josta matalat taajuudet poistetaan on nimeltään ”Alipäästö”.

3)      Tee ensimmäiselle kopiolle alipäästösuodatus (napsauta muokattavaa raitaa). Valitse Efekti/Taajuuskorjaus. Kuvassa tehdään rankka matalien taajuuksien poisto etualan laulajan mukaan. Korkealla taajuudella laulavan siepon alimmat äänet ovat 3 kHz kohdalla ja tästä alaspäin vaimennetaan -3 dBa. Alle 300 Hz taajuudet voi huoletta poistaa tästä raidasta kokonaan. Tätä kannattaa toistaa, kunnes turhat taajuudet ovat vaimentuneet riittävästi. Yhtä suodatinta voi toistaa painamalla näppäimistöstä Ctrl+R.

4)      Tee suodatin, joka korostaa edustan laulajaa. Kopioi taas alkuperäinen raita uudeksi raidaksi ja anna sille nimeksi ”Kohinanpoisto”. Valitse raidasta edustan laulajasta poikkeava taustaääni (lyhyt pätkä vaikkapa säkeiden välistä) ja valitse Efekti/Kohinanpoisto.

5)      Kohinaa ei saa poistaa koskaan liikaa, eikä missään tapauksessa paljon kerrallaan. Ääni hajoaa liian suurilla parametrinarvoilla. Suosittelen käyttämään kuvassa näkyviä arvoja.

6)      Aktivoi nyt kokonaan ”Kohinanpoisto”-raita ja toista Ctrl-R niin monta kertaa, että taustan kohina katoaa.

7)      Jokaisen raidan äänenvoimakkuutta voi säätää. Monitoroi äänitettä ja säädä eri raitojen äänenvoimakkuuksia, kunnes löydät mielestäsi parhaalta kuulostavan. Vertaa aina alkuperäiseen äänitteeseen, joka todennäköisimmin kuulostaa luonnollisimmalta. Kun miellyttävät tasot ovat löytyneet, aktivoi kaikki raidat ja valitse Raidat/Miksaa ja Renderöi.

 

Submit a Comment