+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Kiinanjalohaikarahavaintoja (Egretta eulophotes) Thaimaassa

Kiinanjalohaikarahavaintoja (Egretta eulophotes) Thaimaassa

Kiinanjalohaikara, Chinese Egret (Egretta eulophotes) on yksi harvalukuisimpia jalohaikaroita maailmassa. Kannan koko on reilut 3000 yksilöä ja pesimäalueet kattavat kiinan rannikot. Suuria yhdyskuntia on lähinnä Hong Kongissa. Maailmanrankingissa se on arvioitu vaarantuneeksi.

Laji muistuttaa riuttahaikaraa ja silkkhaikaraa. Elintavatkin ovat näiden lajien välistä, sillä niiden sanotaan ruokailevan säännöllisesti mm. riisipelloilla. Tunnetut pesimäalueet ovat rantaviivan tuntumassa.

Lajissa mielenkiintoisinta on, että sen talvehtimisalueet tunnetaan puutteellisesti. Filippiineillä ja Malesian itäisimmät alueet ovat lajin pääasiallista talvehtimisaluetta, mutta osa kannasta talvehtii jossain vielä tuntemattomassa kohteessa. Thaimaassa kiinanjalohaikaroita nähdään muutamissa paikoissa joitain yksilöitä joka talvi.

Itse olen nähnyt lajia aiemmin perinteisellä lintukohteella Laem Pakarangissa. Tänä vuonna perinteisellä rannalla emme nähneet yhtään yksilöä. Tammikuussa 2015 valitsimme hotellimme Phuketin saaren ”väärältä” puolelta, sillä vuorovesirantojen tarkkailu tuntui minusta houkuttelevammalta idealta kuin turistirantojen. Hotellimme Villa Laem Hin oli mukava, edullinen ja rauhallinen paikka.

Vuorovesirannoilla oli hurja määrä kahlaajia ja yllättäen myös muutamia kiinanjalohaikaroita.

kiinanjalohaikara

Kiinanjalohaikaran ja riuttahaikaran tunnistaa silkkihaikaraa lyhyemmmistä ja yksivärisistä hieman vihertävistä koivista. Kiinanjalohaikaraksi lajin tuntee pitkästä niskatöyhdöstä ja riuttahaikaraa pidemmästä, hieman kaarevasta nokasta

Kiinanjalohaikara on harvalukuinen talvehtija Thaimaassa

Kiinanjalohaikara on harvalukuinen talvehtija Thaimaassa

 

Submit a Comment