+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Muuttokyyhky

Muuttokyyhky

Muuttokyyhky, Passenger Pigeon (Ectopistes migratorius)

Akvarelli vedos stretsaus paperille, lyijy, tussi. Pinta: paperi 160g

Kävin Tucsonissa museossa katsomassa täytettyjä muuttokyyhkyjä. Kun jenkit tajusivat lajin taantuneen erittäin nopeasti maailman runsaimmasta lintulajista harvinaisuudeksi, kaikki ammutut yksilöt täytettiin ja vietiin museoihin. Kuvasin ja tutkailin upeaa lintua. Museossa yli 100 vuotta pölyttyneenäkin, vatsassa oli upea punertava kiilto. Lintu oli yllättävän kookas; kookkaampi kuin Pohjois-Amerikassa yleinen Mourning Dove, jota muuttokyyhky hieman muistuttaa.

Kaikesta näkee, että laji oli hyvä lentäjä ja pitkän matkan muuttaja. Se pesi Yhdysvaltojen koillisosissa ja Kanadassa ilmeisesti tammi- ja vaahterametsissä. Laji talvehti kaiketikin kaakkois-osissa, ehkä Floridassa ja siitä pohjoiseen.

Maalasin lajille melko vaalean, vain hieman punertavan silmän, sillä se on monessa valokuvassa lajilla vaalea, eikä punertava (kuten monissa täytetyissä). Tässä maalaukseen yritin saada mahdollisimman elävän ilmeen, joka täytetyistä eläimistä puuttuu. Vain 150 vuotta sitten tämä oli vielä joka syksyinen näky ja hieno luontokokemus. Nyt laji lentää enää mielikuvituksessamme. Muuttokyyhkyistä viimeinen, Martha, kuoli Cincinnatin eläintarhassa vuonna 1912.

Myytävänä: 140 €