+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Muuttokyyhkyt syysmuutolla

Muuttokyyhkyt syysmuutolla

Muuttokyyhkyparvi syysmuutolla, Muuttokyyhky, Passenger Pigeon (Ectopistes migratorius)

Guassi. Koko 30 x 40, pinta: 300g

Vuonna 1833 maailmassa eli James Audubonin arvion mukaan noin kolme miljardia muuttokyyhkyä. Tosin myöhemmin arviot lajin todellisesta määrästä ovat laskeneet tätä arviota. On kuitenkin mahdollista, että Pohjois-Amerikassa eli maailman runsaslukuisin lintulaji. Joka tapauksessa syksyinen ja etenkin keväinen muutto oli alkuperäiskansoille tärkeä tapahtuma. Sitä odotettiin. Jokainen, joka on nähnyt Suomenlahdella vesilintujen massamuuton on saanut tuntea kalpean aavistuksen muuttokyyhkyjen syysmuutosta Yhdysvaltojen itärannikolla. Muutaman sadan tuhannen linnun muutto, eli suunnilleen paras mitä meillä nähdään, täytyy kertoa vähintään tuhatkertaisesti! Silloin päästään aikalaiskuvauksien kaltaisiin lukemiin.

Muuttokyyhkyjen muutto oli ilmeisesti hyvin keskittynyttä, joten metsästäjät saivat tehdä pitkän päivän tai pari. Myös levähtävät linnut olivat metsästäjille helppoa riistaa. Kunnolliset Winchester-kiväärit olivat juuri tulleet markkinoille. Niiden osumatarkkuus ja nopeus koituivat kohtaloksi tällä upealle lajille. Wikipediassa on hieno kuva helposta kyyhkyjahdista Iowassa vuonna 1867. Kyyhkyjahti oli muutaman vuosikymmenen ajan aivan teollista toimintaa ja suurimmat toimittajat pyytivätkin saaliinsa valtavilla verkoilla. Iloa ei kestänyt kauan. Vuonna 1980 lintuja oli jäljellä enää hyvin vähän ja harvinaisuudeksi taantuneita lintuja pyydettiin lähinnä museoihin tai elävinä ja sokaistuina sirkuksiin.

Vuonna 1900 ei tavattu enää ainuttakaan luonnonvaraista yksilöä ja viimeiset lajin edustajat elivät eläintarhoissa. Siellä muuttokyyhkyt eivät valitettavasti lisääntyneet. Ilmeisesti laji oli sopeutunut elämään suurina ryhminä.

Maalauksessani, yksi kyyhky on saanut osuman siipeensä, mutta on pystynyt jatkamaan matkaa.

Myytävänä: 280 €