+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Olympus LS-100 testissä

Hommasin viimein kevyen aina mukana kulkevan tallentimen.

Pitkään pohdin, mikä nykyisistä kuuleman mukaan varsin laadukkaista tallentimista sopisi käyttööni. Malleja on hirveä määrä ja suurin osa niistä on suunniteltu sanomalehtitoimittajien (ja parhaat radiotoimittajien) avuksi ja lähinnä sanelimiksi.

Kansainvälisellä luontoäänittäjien postituslistalla ryhtyi vilahtelemaan Olympuksen uusin tallennin LS-100.

Luin speksit ja huomasin, että tässä se kaipaamani tallennin on. Siinä on:

  • Lennossa vaihdettava akku ja muutoinkin kestävä oma akku.
  • Mahdollisuus USB-akun käyttöön (mahdollistaa pitkät äänitykset)
  • Riittävän laadukkaat omat mikit
  • Kaukosäädin (jota jäin myymästäni Fostexista kaipaamaan)
  • Tietenkin ne XLR-sisääntulot
  • Laadukkaaksi kehuttu elektroniikka
  • Vain muutama sata grammaa painoa

Sitten tietenkin epäilys ryhtyi kalvamaan elektroniikan laadun suhteen. Eihän näin pieniin bokseihin laatuelektroniikkaa uhrata. Hinta oli kuitenkin ihan asiallinen, eli 470 €, joka puhuu laatutyön puolesta. Muut pikkutallentimet lähtevät hintaan 80-300.

Luottaen postilistan positiivisiin kommentteihin rohkaistuin tilaamaan laitteen. Laitoin sen juuri testiin, joka kertoo melko hyvin, tallentimen laadun. Vertailulaitteina ovat Tascamin HD-P2 ja Edirolin R-44.

Kellonraksutusta - Vasemmalla Tascam HD-P2, keskellä Edirol R-44 ja oikealla pikkutallennin Olympus LS-100.

Vasemmalla Tascam, keskellä Edirol ja oikealla Olympus LS-100. Äänitteet on normalisoitu -12 dBa, eli niiden pitäisi olla identtiset. Kaikki äänitteet ovat 44 kHz/16 bit. Käytössä sama mikrofoni, sama taustaääni (äänitteiden oton väliä alle 30 s)

Kuten huomaatte on Tascamissa kohinaa on vähiten, Olympuksessa hieman enemmän ja yllättäen Edirolissa eniten.

Jos siis mietitte, ostaisiko Thomannilta 4-kanavaisen Edirolin hintaan 820 vaiko 840 hintaisen 2-kanavaisen Tascamin tai halpislaitteelta näyttävän Olympus LS-100:n tässä voi olla jotain vinkkiä siitä.

1 Comment

  1. Kiitos testistä! Hankin myös tuon saman, oikeastaan Maranzin 661 tilalle koska en koskaan saanut siinä pattereita kestämään puolta tuntia kauempaa. Paikallisessa kameraliikkeessä (Rajala) sen hinta oli ”vain” 400,- ja jotain päälle. Petyin hieman muovisen heppoisesta rakenteesta, mutta ei se silti sitä todista etteikö se voisi olla kestävä käytössä. Akku on naurettavan pieni, mutta kestoksi luvataan kuitenkin 2,5 t. phantom syötöllä. Aika hyvin, jos kaksikin tuntia toimisi. Paketissa ei ollut kaukosäätölaitetta lainkaan. Onkohan tuossa jotain eroavaisuuksia riippuen mistä maasta ostaa? Jani

Submit a Comment