+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Puola – Bialowieza – Biebrza ja Varsova

 23.5. Helsinki – Varsova – Bialowieza

Pitkä kylmä jakso Suomen säässä oli viime päivinä juuri hieman hellittänyt. Samainen kylmä oli koetellut myös retkikohdettamme Puolaa, joten kevään myöhäisyys ja hyönteissyöjien saapuminen aikataulun mukaan antoivat odottaa aika mukavaa retkeä. Äänimaailma olisi oletettavasti kohdillaan.

Tringan 8 hengen retkiporukkamme nousi Finnairin koneeseen ja reilua tuntia myöhemmin Varsovan Chopinin lentokentän terminaaliin.

Pikkubussimme odotteli meitä sovitusti Avisin konttuurissa ja pääsimme sujuvasti matkaan. Matkatavaratkin mahtuivat mukavasti auton tilavaan takaosaan.

Viimein päästiin Varsovan kehäväylältä kohti koillista ja Bialowiezan metsää. Matkalla ihailtiin upeita maaseutumaisemia, jossa rypsit rehottivat komean keltaisena. Täällä elettiin siis viikkoja varhemmassa keväässä. Pieniä kyliä, joissa aika on osittain pysähtynyt ja samaan aikaan ovat erittäin elinvoimaisia, ohitettiin tuon tuosta. Niissä tunnuslintuja ovat kattohaikarat, joita on Puolassa on selvästi enemmän kuin Virossa. Matkan varrelta huomattiin muutama suomalaisittain erikoisempi lintulaji: keltahemppo, turkinkyyhky ja mustavaris,

Muutaman pysähdyksen sekä neljän tunnin ajon jälkeen saavuttiin viimein vehreän vihreään Bialowiezaan. Tässä paikassa koskemattomasta luonnosta pitävän mieli lepää.

Majoituimme Unikatiin, mukavaan pieneen hotelliin, jonka katolla asustelee mustaleppälintu. Laji on yleinen kaikkialla Puolassa. Pienen asettautumisen jälkeen käytiin tutustumassa läheiseen Linnan puistoon. Siellä sepelsieppopariskunta oli korkealta saarnesta valinnut pesänsä paikan, keltahempot kitisivät säettään opastuskeskuksella ja viitatiaisetkin näyttäytyivät nopsasti. Puistolammen rantamilla kiekui useampikin rastaskerttunen ja siellä havaittiin monelle meistä kevään ensimmäinen pikkusieppo, satakieli, viitasirkkalintu, kultarinta ja eri lajien kerttuja. Hieno vanha linna on kokenut monenlaisia isäntiä venäläisistä aristokraateista Herman Göringiin. Tässä metsässä ja kylässä ollaan luonnon ja Euroopan historian ytimessä.

Bialowiezan raitilla, läheisen kosteikon reunamilla on lintutorni, josta kuultiin retken ensimmäiset ruokosirkkalinnut ja ihailtiin pikkulepinkäisten, petolintujen ja haikaroiden menoa. Valitettavasti Bialowiezan päätähdistä, pikkukiljukotkista ei tehty havaintoja.

Herkullinen illallinen nautittiin hyvissä ajoin, sillä seuraavana päivänä oli aikainen herätys. Mainion ruoan meille tarjoili hotelli Unikat.

Päivän parhaat havainnot olivat: viitatiainen 2, ruokosirkkalintu, sepelsieppo 4

24.5. Bialowieza – Semianovka tekojärvi – Visenttitarha

Aamulla noustiin viideltä, otettiin mukaan pakettiaamiainen, lastattiin autoon ja ajettiin Semianovkan tekojärvelle.

Reilun tunnin matkalla pysähdeltiin sopivilla paikoilla ihmettelemään kultarintaa ja kirjokerttua. Ensimmäinen silmäys upealle lintujärvelle tehtiin patovallilta järven länsipäästä. Kangaskiuru lauloi itsensä lajilistalle, mutta tiirat pysyttelivät hieman liian kaukana. Merkillisen vähän sorsalintuja oli täällä tällä kertaa.

Pohjoispuolelta pääsee tekojärven ylittävälle rautatiesillalle, josta näkee lintupaikat parhaiten. Paikka on riittävän korkealla ja keskellä musta- ja valkoposkitiirojen pesimäyhdyskuntia. Sillalta havaittiin tiirojen lisäksi kymmeniä jalohaikaroita ja retken ensimmäinen luhtakerttunen.

Paluumatkalla ensimmäinen pysähdys tehtiin pohjoispuolella olevilla altailla. Siellä huuteli kellosammakoita ja vesilintujakin oli jonkun verran, joukossa mm. heinätavipari ja harmaasorsia.

Paluumatkalla auton viereltä lehahti lentoon harjalintu. Iltapäivä vietettiin eläintarhassa, jossa ihmeteltiin sutta, visenttejä, sepelsieppoja ja retken ensimmäisiä tammitikkoja. Sepelsieppoja on tällä alueella noin 200 metrin välein.

Illallisen jälkeen suunniteltu yölaulajaretki kariutui sateeseen, mutta ruoka oli majapaikassa maukasta.

Päivän parhaat havainnot olivat: mustatiira, valkoposkitiira, jalohaikara, harjalintu, kirjokerttu ja tammitikka

25.5. Bialowieza metsä – Bialystock altaat – Biebrza (Dluka Ljuka) – Goniaz

Aamu alkoi varhain Bialowiezan suojelumetsässä paikallisoppaamme kanssa. Ennen puistoa pellolla lauloi täyttä kurkkua reissun ainoa harmaasirkku. Oppaamme johdatteli meidät puiston sisään ja ensimmäisenä valkoselkätikan pesälle. Puistossa lauloi sepel- ja pikkusieppoja sekä tulipäähippiäisiäkin siellä täällä. Tämä on kerrassaan upean näköinen paikka, jossa voi oikeasti aistia, miltä Euroopan metsät ovat joskus näyttäneet.

Palattiin hotellille, jossa otettiin hetki iisisti, pakattiin tavarat ja jatkettiin sitten matkaa kohti BIebrzan soita. Autoa pakkaillessa Bialowiezan spesiaalipeto, pikkukiljukotkakin suostui viimein näyttäytymään.

Pysähdyspaikkamme oli Bialystockin kaupungin liepeillä olevat altaat. Siellä ihmeteltiin vihersammakoiden sielunelämää ja havaittiin monen sorttisia uikkuja. Mustakaulauikku taisi olla suomalaisittain se kiinnostavin.

Matka jatkui majoituspaikkaamme Kiermusy Dworek nad Łąkamiin. Hieno museopaikka sijaitsee Biebrzan kaakkoisreunoilla, alueella, jossa en ole ennen käynyt. Kävelyetäisyydellä oli mielenkiintoinen ja laaja joenvarsikosteikko, jossa lenteli muutamia mustatiiroja. Kuhankeittäjät lauleskelivat ja jopa näkyivät toisinaan hotellin pihalla. Majoitus oli kuitenkin aivan käsittämätön – asuimme museossa – ihan oikeasti! Jokaisella oli siellä oma kauniisti 1900-luvun alun tyylisesti sisustettu huone.

Majoittautumisen jälkeen ajettiin Biebrzan alueelle Djuka Ljukaan, jossa sarakerttuset jo pitivät konserttia. Laji on ilta-aktiivinen. Yöllä se ei laula ja aamullakin usein aika vaisusti. Laji on yksi Euroopan harvinaisimmista pesimälajeista ja monelle mukana olevalle yksi ehdottomista kohdelajeista. Matkalla havaittiin toki jonkun verran myös valkosiipitiirojakin.

Ilta pimeni ja jatkettiin kohti Goniazia ja koko porukka koki ehkä reissun mieleenpainuvimmista jutuista. Tsaarin tien vasempaan laitaan ilmestyi joku nisäkäs. Pysäytin auton ja kerroin porukoille. Kaikki tuijottivat silmä kovana, kun tien varovasti hiippaillen ylitti laiha susi tai normi shakaali. Ovat aika vaikeita määrittää. Shakaaleja Puolassa on nykyään jonkun verran. Susi on harvinaisuus.

Goniazissa oli salaisessa paikassa jälleen tornipöllöjä. Vähintään 3 poikasen kerjuuääntä raikui talojen väleistä ja yksi vanha lintukin pilkahti matkalaisten iloksi. Tästä olikin hyvä lähteä kohti majapaikkaa.

Päivän parhaat havainnot olivat: shakaali/susi, sarakerttunen, tornipöllö, mustakaulauikku

26.5. Biebrza

Tänään oli vuorossa upean ja hillittömän laajan suoalueen kierros. Tällä kertaa tein sen myötäpäivään. Ensimmäinen kohde oli Burzyn lintutorni alueen SW-kulmassa. Vesi oli viime vuoteen verrattuna tosi korkealla ja lintuja sen mukaisesti. Pikkutiira ja Puolassa harvinainen pitkäjalka lensivät lajilistalle. Mustahaikaratkin kaartelivat kaukaisuudessa.

Seuraavaksi suunnattiin Bialy Gradiin, jossa tielle pahasti tulvinut vesi katkaisi suunnitelman edetä lintutornille, josta olisi säkällä voinut havaita vaikka pikkuhaikaroita. Sinirinta ja kultarinta lauloivat auton kääntöpaikalla rinnakkain. Nyt päätettiin suunnata kuitenkin suoraan Goniaziin, jonka lintutornissa vietettiin lounastuokio. Kaituista pedoista havaittiin täällä niittysuohaukka.

Kahlaajilla oli selvästikin vielä muutto kesken. Pohjoiseen suuntaavia viklojakin nähtiin sekä pieni parvi suosirrejä. Ne olivat lievästi outo yllätys.

Paluumatka tehtiin Biebrzan itärantaa, sitä muinaista Venäjän puolta ja samaa tsaarintietä, jota jo edellipäivänäkin kuljettiin. Päivän lintutorneilla ei nähty tai kuultu kummempia.

Hotellilla oltiin mukavasti ajoissa ja illallisen jälkeen voi todeta pääkohteiden lintulajiston olevan kutakuinkin tässä.

Päivän parhaat havainnot olivat: pikkutiira, pitkäjalka

27.5. Biebrza – Varsova

Matkapäivä. Aamulla, melkoisessa sumussa retkeiltiin vielä tovi hotellin lähistöllä. Sitten pakattiin tavarat ja suunnattiin kohti Varsovaa. Kohtuullisen pitkä ajomatkahan sinne oli.

Varsovan hotelli, Hotel Wilanów Warszawa by DeSilva, löytyi helposti läheltä Wilanovien palatsia ja puistoa. Saimme tavarat säilöön ja painuimme kaupungin reunoilla olevan puiston liepeille. Tarkoituksena oli tutustua hieman habitaattiin, josta voisi löytyä jos jonkun näköisiä kohdelajeja.

Palatsi oli upea, puisto hieno, mutta linnut olivat yhtä kuningaskalastajaa ja rummuttelevaa, sekä kivasti näyttäytynyttä syyriantikkaa lukuunottamatta iltasella hieman kadoksissa. Pääasia kuitenkin, että löydettiin hyvän näköinen paikka, jonne suunnata huomenna. Murua rinnan alle ja nukkumaan, minkä diskomelussa kykeni. Hotelli oli halpa, aivan mielettömän hyvä, mutta meteli karmea.

Päivän parhaat havainnot olivat: kuningaskalastaja, syyriantikka

28.5. Varsova – Helsinki

Tämän reissun ikimuistoisin osuus oli tänä aamuna. Ajettiin autolla suoraan lintupaikalle, puiston takana olevalle polulle. Lyhyessä hetkessä löytyi ensimmäinen syyriantikkanaaras, pian sen jälkeen ensimmäinen pikkuhaikarakoiras ruovikon laidasta kaloja väijymästä. Pikkuhaikaraa katsellessamme aivan viereemme pölähti jostain koiras vihertikka, laji, joka on tähän aikaan käytännössä miltei mahdoton havaita. Ällistyneinä jatkoimme matkaa syvemmälle metsikköön. Vastaan tuli pikku-, tammi– ja käpytikka, tässä järjestyksessä. 500 metrin matkalla pesii 4 kirjotikkalajia! Kun metsässä tai sen laitamilla lauloi vielä etelänpuukiipijä ja etelänsatakieli, ei voi kuin ällistellä. Uskomaton lopetus muutoinkin hyvin menneelle reissulle.

Päivän parhaat havainnot olivat: syyriantikka, pikkuhaikara, vihertikka, etelänpuukiipijä

Kiitos kaikille matkakumppaneille.

Tringa Puola 23.5. 24.5. 25.5. 26.5. 27.5. 28.5.
näin itse Bialowieza Bialowieza Bialowieza-Biebrza Biebrza Biebrza-Varsova Varsova nähty x päivänä
Kyhmyjoutsen x x x 3
Laulujoutsen x 1
Metsähanhi
Tundrahanhi
Merihanhi x x 2
Sepelhanhi
Ristisorsa
Mandariinisorsa
Haapana
Harmaasorsa x 1
Tavi
Sinisorsa x x x x x x 6
Jouhisorsa x 1
Heinätavi x x 2
Lapasorsa
Punasotka
Tukkasotka x x x 3
Lapasotka
Alli
Telkkä
Tukkakoskelo
Isokoskelo
Teeri
Peltopyy x 1
Viiriäinen
Fasaani x 1
Pikku-uikku x 1
Silkkiuikku x x x 3
Härkälintu x 1
Mustakurkku-uikku
Mustakaulauikku
x 1
Merimetso x 1
Kaulushaikara x x x 3
Pikkuhaikara x 1
Jalohaikara x x x 3
Harmaahaikara x x x x x 5
Mustahaikara x x 2
Kattohaikara x x x x x 5
Mehiläishaukka x x x 3
Haarahaukka
Isohaarahaukka
Merikotka x x 2
Ruskosuohaukka x x x x x 5
Sinisuohaukka
Arosuohaukka
Niittysuohaukka x 1
Kanahaukka
Varpushaukka
Hiirihaukka x x x x 4
Pikkukiljukotka x x 2
Maakotka
Sääksi
Tuulihaukka x 1
Punajalkahaukka
Ampuhaukka
Nuolihaukka x 1
Muuttohaukka
Luhtakana
Luhtahuitti x x 2
Pikkuhuitti
Kääpiöhuitti
Ruisrääkkä x x x 3
Liejukana x x x x x 5
Nokikana x x x x x 5
Kurki x x 2
Meriharakka
Pikkutylli
Tylli
Kapustarinta
Tundrakurmitsa
Pitkäjalka x 1
Töyhtöhyyppä x x x x x 5
Isosirri
Pulmussirri
Suosirri x 1
Suokukko x 1
Taivaanvuohi x x x x x 5
Heinäkurppa
Lehtokurppa
Mustapyrstökuiri x 1
Punakuiri
Kuovi
Punajalkaviklo x 1
Valkoviklo
Metsäviklo x 1
Liro
Rantasipi
Karikukko
Naurulokki x x x x x x 6
Kalalokki x 1
Selkälokki
Harmaalokki x x x x 4
Aroharmaalokki
Etelänharmaalokki
Merilokki
Pikkulokki
Räyskä
Riuttatiira
Kalatiira x x x x x x 6
Pikkutiira x 1
Valkoposkitiira x x 2
Mustatiira x x x x x x 6
Valkosiipitiira x 1
Kesykyyhky x x x x x x 6
Uuttukyyhky
Sepelkyyhky x x x x x x 6
Turkinkyyhky x x x x x x 6
Turturikyyhky
Kauluskaija
Käki x x x x x x 6
Tornipöllö x 1
Lehtopöllö x 1
Suopöllö
Helmipöllö
Kehrääjä
Tervapääsky x x x x x x 6
Kuningaskalastaja
x x 2
Sininärhi
Harjalintu x 1
Käenpiika x x 2
Harmaapäätikka x x x x 4
Vihertikka x 1
Palokärki x x x 3
Käpytikka x x x 3
Syyriantikka x x 2
Tammitikka x x x x 4
Pikkutikka x 1
Valkoselkätikka x 1
Töyhtökiuru
Kangaskiuru x 1
Kiuru x x x x x 5
Törmäpääsky x 1
Haarapääsky x x x x x 5
Räystäspääsky x x x x x x 6
Nummikirvinen
Metsäkirvinen
Niittykirvinen
Vuorikirvinen
Keltavästäräkki x x x x x x 6
Sitruunavästäräkki
Virtavästäräkki
Västäräkki x x x x x x 6
Tilhi
Koskikara
Peukaloinen x x x x x 5
Rautiainen x 1
Alppirautiainen
Punarinta x x x x x x 6
Satakieli x x x x x x 6
Etelänsatakieli x x 2
Sinirinta x 1
Mustaleppälintu x x x x x 5
Leppälintu x x x x x x 6
Pensastasku x x x 3
Mustapäätasku
Kivitasku
Sepelrastas
Mustarastas x x x x x x 6
Räkättirastas x x x x x 5
Laulurastas x x x x x x 6
Punakylkirastas
Kulorastas x 1
Pensassirkkalintu
x x x 3
Viitasirkkalintu x x 2
Ruokosirkkalintu x x x 3
Sarakerttunen x x 2
Ruokokerttunen x x x x x 5
Viitakerttunen x 1
Luhtakerttunen x x x 3
Rytikerttunen x x x x 4
Rastaskerttunen x x x x x x 6
Kultarinta x x x x x 5
Kirjokerttu x 1
Hernekerttu x x x x x x 6
Pensaskerttu x x x x x 5
Lehtokerttu x 1
Mustapääkerttu x x x x x x 6
Idänuunilintu
Sirittäjä x x x x x x 6
Tiltaltti x x x x x x 6
Pajulintu x x x x x x 6
Hippiäinen x 1
Tulipäähippiäinen
x 1
Harmaasieppo x x x 3
Pikkusieppo x x x 3
Sepelsieppo x x x x 4
Kirjosieppo
Viiksitimali x 1
Pyrstötiainen
Viitatiainen x 1
Hömötiainen
Töyhtötiainen
Kuusitiainen x x x 3
Sinitiainen x x x x 4
Talitiainen x x x x x x 6
Pähkinänakkeli x x x x x 5
Puukiipijä x x x 3
Etelänpuukiipijä x 1
Pussitiainen x x x x 4
Kuhankeittäjä x x x x x 5
Pikkulepinkäinen x x x x x 5
Mustaotsalepinkäinen
Isolepinkäinen x 1
Närhi x x x x x x 6
Harakka x x x x x x 6
Pähkinähakki
Naakka x x x x x x 6
Mustavaris x x x x x x 6
Varis x x x x x x 6
Korppi x x x 3
Kottarainen x x x x x x 6
Varpunen x x x x x 5
Pikkuvarpunen x x x x x x 6
Peippo x x x x x x 6
Keltahemppo x x x x 4
Viherpeippo x x x x x 5
Tikli x x x x x 5
Vihervarpunen
Hemppo x x x x x 5
Vuorihemppo
Pikkukäpylintu x x 2
Punavarpunen x x x x x 5
Punatulkku
Nokkavarpunen x x x x x 5
Keltasirkku x x x x x 5
Peltosirkku
Pajusirkku x x x x x x 6
Harmaasirkku x 1
lajit/päivä 68 93 96 100 74 55
LAJIT HTEENSÄ 0 143
uudet lajit 68 33 16 16 4 6 143