+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Studion rakentelua

Muutin juuri uuteen kotiin. Teen nykyään melko paljon kirjoitus- äänenkäsittely- ja kuvitushommia kotona. Entinen työhuoneeni makuuhuoneen nurkassa vaihtui oikeaksi työhuoneeksi.

Huoneeseen siirrettiin edellisen keittiön kaapistoja seinällinen, tehtiin kolmemetrinen työtaso ja laitettiin koko katon mitalta Ecophonin parisenttistä akustista levyä.

Huoneen mitat eivät ole aivan kultaisenleikkauksen mukaiset (3,9 x 2,4 ja korkeus nykytaloksi korkea 2,8).

Oven sijainnin vuoksi ainoa järkevä vaihtoehto 5.1 kaiutinsysteemin päämonitoreille oli sijoittaa ne pidemmälle seinälle. Tiedän, että lyhyt sivu olisi ollut parempi. Kajarit sijoitin keskelle pitkän sivun seinää. Sivukaiuttimien etäisyys on sama kuin kuuntelupisteen etäisyys kummastakin näistä. Monitorien tuet oli propattava kiinni seinään, läpi monitorien takana olevien Ecophon-levyjen. Sivukajarien kulma on 15 astetta, mikä käyttämälleni kaiutintyypille on hyvä.

Takamonitoroinninkin sain työtason vuoksi hieman kauemmas kuuntelupisteestä. Kaiuttimet sijaitsevat 45-asteen kulmassa kuuntelupisteen takana. Takaseinän akustointiin käytin niinikään Ecophonia koko seinän mitalta.

Etu- ja takaseinän akustointi on 60 cm korkeaa ja lattialla on paksu karvalankamatto. Bassokaiutin on keskellä huonetta olevan monitorointipisteen vierellä matalien taajuuksien seisovien aaltojen ehkäisemiseksi.

Ecophon-levy on piirretty vihreällä ja kaiuttimet punaisella.

Etukaiuttimet.

Takakaiuttimet

Vielä hieman vaiheessa

Tekemättä on vielä keittiönkaapistojen vaimennus. Niistä ei tule ensiheijastumia, mutta kaikua vähän turhan reippaasti. Ajattelin päällystää kaappien ovet jollain pehmeällä, mutta helposti pyyhittävällä materiaalilla. Lisäksi toisen sivuseinän akustointi ja ikkunan verhot puuttuvat. Kaikki nämä aiheuttavat vääristymää, jota ei monitorointistudiossa haluta.

Äänitetestejä

Ajoin äänitestejä, joista selviää korostumat, ensiheijastukset ja kaiut. Kun akustointi on mielestäni valmis, vertailen niitä sitten tähän ”puolivalmiiseen”. Testit on äänitetty Sennheiserin MHK-sarjan mikrofoneilla, joiden herkkyysalue on hyvin tasainen, eli äänen ja tallennuksen pitäisi aivan matalimpia alueita lukuunottamatta vastata aika hyvin toisiaan.

Korostumat

Yllä on tietokoneen luoma ääni, vasemmalla matalat, keskellä puhetaajuuksien keskiäänet ja oikealla korkealla soivat 2-10 kHz äänet. Täysin vaimennetussa huoneessa nämä käppyrät olisivat täsmälleen samanlaiset.

Matalat äänet muodostavat usein ”seisovia aaltoja”, jossa ääni kimpoilee nurkissa, vahvistaa tai vaimentaa itseään. Luontoäänitteissä tätä osaa usein pudotetaan rajusti, joten niistä ei periaatteessa tarvitsisi juuri välittää. Tämän ongelman saa melko helposti poistettua virittelemällä nurkkiin pyöreitä bassoansoja, jos ne joskus ryhtyvät häiritsemään.

Keskiäänet ovat monitoroinnin kannalta tärkein osa-alue. Valitettavasti tämän hetkiset käppyrät eivät juuri toisiaan vastaa. Käyrää sotkee vielä akustoinnin puuttuminen sivuseinästä ja verhojen puuttuminen. Katsotaan tätä näiden lisäämisen jälkeen.

Mielenkiintoisin osa äänitetestejä oli mielestäni korostumiinkin liittyvät harmoniset äänet. Täysin vaimennetuissa olosuhteissa käyrät olisivat samanlaiset. Käytännössä kuitenkin jokainen huonetila ”soi”. Eli huoneelle käy, kuten instrumentille, se resonoi ja resonanssi synnyttää harmonisia ääniä.

Nykyinen huoneeni soi voimakkaasti korkeilla taajuuksilla, mutta keskitaajuuksilla soimista ei juuri tapahdu, mikä on monitorointia ajatellen hyvä asia. Täytyy kysyä asiantuntijoilta, millä materiaaleilla resonointia korkeilla, yli 2 kHz taajuuksilla voi vähentää. Huoneessani seinät ovat lasikuitutapettia ja lattia puuta. Luultavasti resonointi ainakin osittain liittyy puulattiaan. Työskentelenköhän viulun sisällä?

Kaiku

Tässä testissä soitettiin ”pik-pok-pok-pok”-testiä, joka löytyy Audacityn valmiista äänistä. Jokainen ääni kestää 0,05 sekuntia ja niitä toistetaan puolen sekunnin välein, minkä pitäisi riittää huonekaiun testaamiseen.

Testistä pitäisi näkyä kaiun lisäksi myös häiritsevät ensiheijastumat. Yllä on soitettu ääni ja alla näkyy äänen ”häntiminen” äänitteellä. Tämän huoneen jälkikaiku on 0,4 sekuntia, mutta yllättäen havaittavissa on vain yksi häiritsevä ensiheijastuma, joka on selvempi korkeammilla taajuuksilla. Ensiheijastuma tulee 0,05 sekuntia varsinaisen äänen jälkeen. Sen jälkeen ääni kimpoilee huoneessa ja vaimenee 0,4 sekuntia myöhemmin. Kaiun vaimeneminen on tasaista.

Ensiheijastumat ovat huono juttu. Ne poistuvat varmasti verhojen asentamisen jälkeen. Kaiku on myös liian pitkä. Haluaisin sen vaimenevan noin puolessa tuosta ajasta. Kokonaan sitä ei tarvitse poistaa, ettei äänesta tule turhan tumppua. Vaimeneminen helpottuu, jos joku asiantuntija pystyy kertomaan, mikä on oikea päällystysmateriaali kaapiston oviin. Selvitystyö on käynnissä.

Laitteistojen hurinat

Äänitysstudioissa kaikki hurisevat laitteet viedään kokonaan toiseen huoneeseen. Monitorointistudiossa voi tästä hieman tinkiä, mutta ei paljon. Oma ratkaisuni oli sijoittaa tietokone ja vahvistin työtason alle jätettyyn reiluun tilaan. Siellä ilma kiertää riittävästi. Tilan ympärille, joka puolelle on laitettu Ecophon-levyä ja laitteiden eteen 4mm lasilevy.

Tämä ratkaisu sai laitteiden äänet vaimenemaan kuuntelupisteessä -42 dBa. Tietokoneen ääni ei käytännössä kuulu ulkoa vaimeasti kuuluvan muun taustan yli.

Submit a Comment