+358504010824 tero.linjama@gmail.com

Tundra- ja kiljuhanhien äänistä

Tundra- ja kiljuhanhien äänistä

Pahalta kuulostava lajipari saattaakin olla yllättävän helppo erottaa korvakuulolta.

Vanhoissa lintukirjoissa tundrahanhen äänen sanotaan olevan matalampi kuin kiljuhanhen. Asia on periaatteessa näin, mutta ei ole aivan yksiselitteinen. Kummallakin lajilla on kaksi varsin erilaista ääntä – perusääni ja falsettiääni.

Tundrahanhen perusääni kuulostaa isommilta hanhilta, lähinnä metsähanhea, mutta falsettiääni taas hyvinkin paljon kiljuhanhen perusääntä. Falsettiääntä on lajipuhtaassa parvessa noin puolet äänistä, eli perusääntä on yleensä aika paljon.

Kiljuhanhen falsettiääni on lajityypillinen hyvin korkealla soiva kaksiosainen kirkas vihellys. Tätä ääntä ei voine luulla muuksi hanhilajiksi. En ole koskaan kuullut tätä ääntä luonnossa, mutta äänitteiltä kuultuna falsetti on aivan omalaatuinen.

Koska määritysmielessä tundrahanhen falsetti ja kiljuhanhen perusääni kuulostavat samankaltaisilta vertaan niitä. Kuten sanoin, on näidenkin äänien tunnistaminen maasto-olosuhteissa aivan mahdollista. Siitä tässä enemmän.

Eurooppalaisen tundrahanhen falsetti

Falsettiääni koostuu molemmilla lajeilla yksittäisistä staccatoista, toisistaan erotelluista äänistä. Tundrahanhen falsettiäänen perusäänes soi 1500 Hz korkeudella ja on muodoltaan käännetty U tai venytetty käännetty U. Näitä samalla korkeudella soivia ääniä on yleensä 4, joista kolmas tuntuu usein olevan perusääneksen korkeudella, eli selvästi matalampi.

Kiljuhanhen perusääni

Kiljuhanhen perusääni on 3- tai 4-osainen, laskeva legato, joka koostuu sidotuista U-kirjaimen muotoisista osista. Ensimmäisen U:n alin kohta on noin 1280 Hz kohteilla, eli hieman matalammalla kuin tundrahanhen falsettiääni. Äänen sävy on kimakka ja muistuttaa kovasti tundrahanhen falsettiääntä.

ansalb-ery

Spektrien tarkastelussa näkyy kiljuhanhen perusäänen laskeva muoto.

Yhteenveto

Molemmilla lajeilla on samankaltaiset äänet.

Tundrahanhen perusääni on melko matala, kireä, melko soinnikas, hieman nenäsointinen. Soi noin metsähanhen taajuudella.

Kiljuhanhen perusääni soi selvästi korkeammalla kuin tundrahanhen ja muistuttaa tundrahanhen falsettiääntä.

Kiljuhanhen falsettiääni on viheltävä, kirkas ja korkea. Ei muistuta muita hanhia.

Submit a Comment